Droši vien katrs, kas patiešām to vēlas darīt, izraugās savu ceļu. Taču tiem, kuri nezina, ar ko sākt, var noderēt šie padomi.

Vispirms nav sevi jāžēlo un jādomā, ka upurējat kaut ko svarīgu un vērtīgu. Gluži otrādi, uzskatiet, ka nodarbojaties ar sevis pilnveidošanu un audzināt sevi par saprātīgu cilvēku, kuram ir gribas spēks.

Tad izraugieties sev A dienu – atsavīšanās dienu, kad atteiksieties no kaitīgā paraduma – mēnešus divus pēc brīža, kad esat nolēmis nesmēķēt. Šai dienai tuvojoties, samaziniet izsmēķēto cigarešu skaitu – nedēļu pēc nedēļas, dienu pēc dienas. Te iespējami divi veidi: piemēram, šodien smēķēt vienu cigareti stundā, rīt – vienu cigareti divās stundās utt. Vai arī šodien pusi no tā cigarešu skaita, ko esat izsmēķējis vakar. Vai arī – smēķējiet pa puscigaretei.

Iegaumējiet, kad jums visvairāk gribas smēķēt un kad negribas nemaz. Jūs iegūsit sev ļoti noderīgu informāciju. Tagad varat pievērst uzmanību tam, kāpēc tieši šai noteiktajā brīdī jūsu prāts tiecas pēc cigaretes, bet izdibināt sevī iemeslu nozīmē jau gandrīz izskaust tā sekas.

Apmēram nedēļu pirms A dienas ieteicams biežāk domāt par to, kāpēc jūs gatavojaties atmest smēķēšanu. Atcerieties, ka baidāties saslimt ar vēzi, ka nesajūtat ēdienā garšu, ka jūs moka klepus vai aizdusa, beidzot – biežāk domājiet par to, cik pretīgi smird iepriekšējā vakārā nenovāktais pelnu trauks.

Lielajā A dienā pacentieties jau no paša rīta nodarboties ar kaut ko ļoti svarīgu. Piemēram, ja šī diena iekrīt atvaļinājuma laikā, uzceliet telti, dodieties pastaigā kalnos, spēlējiet tenisu. Ja turpretim jūs atmetat smēķēšanu, neatraujoties no ražošanas, ieteicams pavadīt dažas dienas bibliotēkā vai kādā citā vietā, kur smēķēt aizliegts. Ejiet uz kino. Biežāk dzeriet ūdeni, nepārtraukti sūkājiet skābās konfektes, ēdiet iespējami garšīgus ēdienus.

Vismaz divas nedēļas turieties tālāk no draugiem, kas daudz smēķē. Iespējami krasāk mainiet ierasto režīmu: izvairieties skatīties televīzijas pārraides, kuras parasti jūs interesējušas, sēdieties krēslos, kuros agrāk jums nepatika sēdēt, risiniet krustvārdu mīklas, vārdu sakot, nodarbojieties ar jebkuru jums neierastu lietu.

Ja arī pēc tam jums neizdosies atmest smēķēšanu, tad … pamēģiniet vēl kaut ko citu.