Ātri un vienkārši pagatavojami ēdieni

Buljons

Malta gaļa 200 g (vēlams liellopa), 1 l ūdens, rīvēts burkāns, sagriezts sīpols, pētersīlis, puravs, selerija, sāls.

Vāra gaļu (ielikt aukstā ūdenī). Pēc 15 minūtēm pieliek saknes un vēl pēc 15 minūtēm pieliek zaļumus. Buljons ir gatavs, tas iznāk spēcinošs un garšīgs.

MALTAS GAĻAS KARBONĀDE

Labi samaltu cūkgaļu izveido veltnī un patur aukstumā (lai vieglāk griezt). Tad sagriež apmēram 1 cm biezās šķēlēs. Katru šķēli apmērcē sakultā olā un rīvmaizē un liek uz sakarsētas pannas. Cep no abām pusēm brūnu.

Sāli ieteicams uzkaisīt jau gatavām karbonādēm, tad tās ir sulīgākas.

ĀTRĀS KŪCIŅAS

Ņem gatavus cepumus («Jubilejas», «Krējuma», «Mūsu marka»), plānā kārtiņā pārziež ar sviestu, un virs tā – ar ievārījuma (bez veselām ogām), želejas vai džema kārtiņu.

Ābolu sagriež apaļās šķēlēs un sakarsētā sviestā nedaudz apcep. Kad šķēles atdzisušas, tās liek uz apziestajiem cepumiem un uzkaisa nedaudz cukura, kas sajaukts ar kanēli vai vanilīnu.

DZĒRIENS

Uzvāra ūdeni, tanī ieliek saišķīti piparmētru vai melisas un ābolu miziņas. Pēc garšas pievieno citronskābi un cukuru un vēlreiz uzvāra. Uzliek vāku un atdzesē. Tad izkāš un pasniedz.

Z. Risberga
Rīgā

PILDĪTI BURKĀNI

10 lieli burkāni,
300 g maltas gaļas,
2 olas,
100 g baltmaizes,
sāls, pipari pēc garšas.

Nomazgātus burkānus izvāra pusmīkstus, nomizo un ar šauru nazīti izdobj vidu, ko piepilda ar sastrādātu kotlešu masu. Burkānus liek ietaukotā pannā un cepeškrāsnī izcep. Pasniedz ar mērci. Līdzīgi burkāniem pildu arī kāļus, tikai pēc apcepšanas sviestā tos apleju ar buljonu un sautēju.

S. Zalaka
Cēsis

CUKUROTI RIEKSTI

Cukuru ar nedaudz ūdens savāra pabiezā sīrupā. Ņem lāpāmo adatu, uzdur riekstu kodolus, iemērc sīrupā un atdzišanai liek uz lēzena šķīvja, kas iepriekš viegli ieziests ar eļļu vai kausētu sviestu.

ŠOKOLĀDES RIEKSTU LODĪTES

Riekstu kodolus sasmalcina, pievieno pēc svara tikai daudz pūdercukura, mazliet citrona sulas, izveido mazas lodītes un ļauj remdenā cepeškrāsnī apžūt. Šokolādi sasmalcina, ieliek nelielā katliņā un to savukārt lielākā katliņā un to savukārt lielākā katlā ar vārošu ūdeni. Kad šokolāde izkūst, ņem divas tējkarotes un ar to palīdzību iepriekš sagatavotās lodītes iemērc izkusušajā šokolādē, izņem un liek apžūšanai uz pergamenta vai folijas. Pēc apžūšanas lodītes pēc vēlēšanās var apkaisīt ar pūdercukuru, rotāt ar marmelādes gabaliņu un katru atsevišķi salikt mazās papīra salvetēs.

KAKAO LODĪTES

Ņem 50 g sviesta,
200 g kakao,
400 g pūdercukura,
125 g salda krējuma,
5 g vaniļas cukura,
sarīvētu šokolādi.

Saputotam sviestam pievieno pūdercukuru, krējumu, kakao, vaniļas cukuru, labi samaisa un no masas izveido nelielas lodītes, kuras apvārta sarīvētā šokolādē, pēc tam kārto traukā.

ŠOKOLĀDES ŠĶĒLES

Ņem 250 g šokolādes,
2 olas,
20 g sviesta,
125 g cukura,
125 g riekstu kodolu,
naža galu kanēļa,
pūdercukuru pārkaisīšanai.

Sviestu, cukuru, olas, kanēli kopā saputo, pievieno sarīvētu šokolādi, viegli apgrauzdētus, sasmalcinātus riekstus, labi samaisa un izveido iegarenu veltni. To ietin ar sviestu ieziestā pergamentā vai folijā un ļauj apžūt. Tad iztin, apkaisa ar pūdercukuru, sagriež šķēlēs un kārto traukā.

Jānis Kūlis
Liepājā

KUKURŪZAS ŠĶĒLĪTES

2 paciņas īrisu («Kis, kis», «Zelta atslēdziņa»),
200 g sviesta,
1/4 pakas kukurūzas saldo nūjiņu.

Emaljētā bļodā sāk kausēt sviestu, kas sadalīts nelielos gabaliņos, pievieno īrisus un nepārtraukti maisa, līdz visas konfektes ir izkausētas un sajaukušās ar sviestu. Tad masai pievieno kukurūzas nūjiņas un kārtīgi izmaisa. Iegūto masu liek uz pergamenta, izveido ruletes formu, ievieto ledusskapī, lai atdziest. Pēc tam sagriež šķēlītēs, kārto uz šķīvja un pasniedz pie tējas, kafijas, bērnu jubilejās – ar sulām.

I. Balode
Jelgavā