Katra namamāte prot izdobt tomātu, gurķi vai ābolu un piepildīt to ar kādiem salātiem – gaļas, siera, sēņu u. c. Galdā šādi ēdieni izskatās ļoti dekoratīvi. Retāk pildīšanai izmantojam kāļus, kabačus, puravu stublājus, ķirbjus, bietes, sīpolus un citus dārzeņus, ko pēc tam vēl sautē vai cep cecpeškrāsnī. Tos pasniedz siltus, pārlietus ar kausētu sviestu, krējuma, piena vai tomātu mērci. Dārzeņus pilda ar gaļu, sēnēm, saknēm, rīsiem.

AR AKNĀM PILDĪTI KARTUPEĻI

8 kartupeļi,
tauki,
2 saldskābi āboli;

pildījumam:
250 g aknu,
sīpols,
ola,
sāls,
pipari.

Kartupeļus vāra 10–15 minūtes, tad nokāš, nomizo, izdobj vidu, nolīdzina pamatni. Izdobto vidu un pamatni ar dakšiņu saspaida. Aknas nomazgā, samaļ. Sasmalcinātu sīpolu apcep taukos, pievieno aknas, saspaidītos kartupeļus un nedaudz apcep, pieliek sāli, piparus, olu. Ar šo masu pilda kartupeļus, katru kartupeli pārklāj ar ābola ripu, liek uz ietaukotas pannas un cep cepeškrāsnī, līdz kartupeļi kļūst dzeltenbrūni. (Pannā var ieliet pienu, lai 1/3 kartupeļu būtu apņemti.)

PILDĪTI KĀĻI

8 vidēji lieli kāļi,
2 glāzes krējuma mērces,
2 ēdamkarotes sarīvēta siera;

pildījumam:
300 g cūkas vai jēra gaļas (mīkstuma),
sīpols,
1 1/2 ēdamkarotes rīsu,
sāls,
maltie pipari.

Kāļus vāra gandrīz mīkstus, nomizo, nogriež vāciņus un ar tējkaroti izdobj vidus, atstājot 1–11/2 cm biezu maliņu. Kāļos liek pildījumu, pārlej ar krējuma mērci un cepeškrāsnī cep gatavus. Īsi pirms gatavības pārkaisa ar sieru.

Pildījumam gaļu samaļ, pievieno pusgatavus rīsus, sāli, piparus.

PILDĪTAS BIETES

4 lielākas bietes,
11/2 glāzes skāba krējuma,
1/2 glāzes ūdens,
tējkarote ķimeņu,
sāls;

pildījumam: 21/2 ēdamkarotes rīsu,
3 saldskābi āboli,
ola,
2 ēdamkarotes sviesta,
tējkarote cukura,
sāls.

Novārītas bietes nomizo, izdobj vidus, piepilda, liek pannā, pārlej ar ūdens un krējuma maisījumu, kam pievienotas ķimenes, sāls. Cepeškrāsnī cep 15 minūtes.

Pildījumam rīsus izvāra mīkstus, pievieno sarīvētus, nomizotus ābolus, olu, kausētu sviestu, cukuru, sāli.

PILDĪTI PURAVI

600 g lielu puravu stublāju,
tauki;

pildījumam:
250 g maltas cūkgaļas,
sīpols,
3 ēdamkarotes sarīvētu svaigu kāpostu,
2 ēdamkarotes pusgatavu rīsu,
ēdamkarote tomātu pastas, sāls, maltie pipari.

Puravu stublājus sagriež 10 cm garos gabalos, applaucē un sadala cilindros pildīšanai, vēlreiz noskalo. Sasmalcinātus sīpolus sacep taukos, atdzesē un kopā ar rīsiem, kāpostiem, sāli, pipariem, tomātu pastu pievieno gaļai, sajauc un pilda puravos, liek uz ietaukotas pannas, pārliek ar tauku piciņām, pielej nedaudz ūdens un cepeškrāsnī cep gatavus.

Puravus var pildīt arī ar sakņu pildījumu: 4–5 burkāni, 3 sīpoli, 1/31/2 glāzes rīsu, ēdamkarote sviesta, ēdamkarote tomātu biezeņa, sāls.

Notīrītus, noskalotus burkānus sarīvē uz sakņu rīves, sīpolus sasmalcina, apcep sviestā, pievieno tomātu biezeni, sāli, nedaudz ūdens un sautē 10 minūtes. Pēc tam pievieno pusgatavus rīsus, izmaisa.