Siers, koncentrēts olbaltumvielu un tauku produkts, bagāts ar minerālsāļiem, sevišķi kalciju, fosforu, kā arī A, B, D un E vitamīniem, pieder pie vērtīgiem uzturlīdzekļiem. Visas siera uzturvielas organisms izmanto pilnīgi. Siers ir arī garšīgs un daudzveidīgi izmantojams. Tas noder kā sastāvdaļa dažādos salātos, to liek klāt, lai uzlabotu garšu un arī vērtību gaļas, zivju, dārzeņu ēdieniem, mērcēm, dzērieniem. Sieru ar augļiem var pasniegt kā desertu. Siera plates visdažādākajās variācijās bagātina jebkuru svētku galdu. Pie kafijas labi garšo restētas siera maizītes.

GRAUZDĒTAS SIERA MAIZĪTES

Nobriedušai baltmaizei nogriež garozu, sagriež šķēlēs, pārziež sviestu vai margarīnu, uzliek siera šķēli vai uzber sarīvētu sieru. Cep cepeškrāsnī, līdz siers izkūst.

Maizītes pasniedz karstas pie tējas, buljona vai biezeņu zupām. Var pasniegt arī pie alus.

SIERA UN ĀBOLU MAIZĪTES

Baltmaizi un ābolus sagriež šķēlēs. Maizi pārziež ar sviestu, uzliek ābola šķēli, virs tās siera šķēlīti. Cep cepeškrāsnī.

DESAS UN SIERA MAIZĪTES

Baltmaizes šķēlītes pārziež ar sviestu, uzliek desas šķēli, virs tās siera šķēli tā, lai desas maliņa būtu redzama. Cep cepeškrāsnī.

SIERA SALĀTI

200 g siera,
2 vārītas olas,
viens svaigs vai marinēts gurķis,
3 ēdamkarotes skāba krējuma,
1 ēdamkarote majonēzes.

Sieru, gurķi un olas sagriež kubiņos vai sarīvē uz sakņu rīves, pārlej ar skābu krējumu, kam pielikts sāls, cukurs, sinepes un pipari, vai ar majonēzes mērci un samaisa.

SIERA UN ĀBOLU SALĀTI

200 g siera,
2 āboli,
4 ēdamkarotes skāba krējuma,
sāls.

Sieru un ābolus sarīvē uz rupjās sakņu rīves, sajauc ar krējumu.

SIERA UN DĀRZEŅU SALĀTI

100 g selerijas,
100 g burkānu,
150 g ābolu,
200 g siera,
1 ola,
150 g majonēzes vai skāba krējuma,
pipari,
sāls,
citrona sula.

Seleriju, burkānus un olu novāra, notīra un sarīvē uz rupjās rīves vai sagriež kubiņos. Sarīvē ābolu un sieru. Visu sajauc ar majonēzi vai citu mērci, kam pievienots sāls, pipari, citrona sula.

PILDĪTAS OLAS AR SIERU

2 olas,
20 g sviesta vai skāba krējuma,
sāls,
pipari.

Cieti vārītām olām noloba čaumalu, pārgriež gareniski uz pusēm un no katras puses izņem dzeltenumu. Sviestu saputo, pievieno sarīvētu sieru, olas dzeltenumu, sāli, piparus un ar šo masu pilda olu baltumus. Rotā ar siera trīsstūrīšiem un zaļumiem. Līdzīgi var pildīt arī tomātus.

MANNAS KLIMPAS AR SIERU

2 ēdamkarotes mannas,
2 glāzes ūdens vai piena,
1 ēdamkarote sviesta,
1 ola,
pusglāze rīvēta siera,
sāls.

Vāra biezu mannas biezputru, pievieno sāli, sviestu. Biezputru atdzesē līdz 30–40o, pievieno olu, sarīvētu sieru un visu labi izmaisa. No masas ar tējkaroti veido klimpas un liek verdošā sālsūdenī un vāra, līdz tās uzpeld virspusē. Klimpas pasniedz karstas ar krējumu vai ar kausētu sviestu.

CEPTS SIERS MĪKLĀ

500 g siera,
1 ola,
4 ēdamkarotes piena,
1 ēdamkarote miltu,
sāls,
margarīns cepšanai.

No olas, piena, miltiem un sāls pagatavo vidēji biezu mīklu. Sieru griež šķēlēs vai stienīšos, iemērc mīklā un cep uz pannas taukvielās. Pasniedz karstu.

BIEZĀS PANKŪKAS AR SIERU

2 glāzes miltu,
pusotra glāze piena,
2 olas,
250 g siera,
sāls,
taukvielas cepšanai.

Olu dzeltenumus maisa ar sāli, pievieno pienu, miltus un pagatavo mīklu, kas pēc konsistences atgādina skābu krējumu. Īsi pirms cepšanas mīklā iecilā saputotus olu baltumus. Sieru griež šķēlītēs. Uz pannas taukvielās lej pa ēdamkarotei mīklas, virsū liek šķēlīti un cep no abām pusēm brūnas pankūkas.

CEPTAS SIERA ŠĶĒLES

5 šķēles siera (Ķimeņu, Zemgales, Saldus u. c.),
2 ēdamkarotes asās mērces,
2 ēdamkarotes miltu,
1 ola,
rīvmaize.
taukvielas cepšanai.

Tomātu mērci samaisa ar olu un miltiem. Siera šķēles no abām pusēm apziež ar šo masu un apviļā rīvmaizē. Cep no abām pusēm brūnas. Siera šķēles var apziest arī ar sinepēm.

OMLETE AR SIERU

4 olas,
3 ēdamkarotes piena vai skāba krējuma,
50 g sarīvēta siera,
sāls,
margarīns.

Sarīvētam sieram pievieno olu dzeltenumus, pienu vai krējumu un sāli, izmaisa, iecilā olu baltumus, liek ietaukotās porciju panniņās vai veidnēs. Cep cepeškrāsnī, līdz omlete dubultojusies tilpumā un iedurts skaliņš ir sauss.

OMLETE AR SPEĶI

1 šķēle speķa,
3 olas,
2 vai 3 ēdamkarotes skāba krējuma,
100 g siera,
sāls,
pipari.

Uz pannas liek kubiņos sagrieztu speķi un nedaudz apcep. Olas sakuļ ar skābo krējumu, pievieno sāli, piparus. Masu pārlej speķim, uzber kārtu sarīvēta siera un cep karstā cepeškrāsnī apmēram 5 minūtes.

SIERA UN KARTUPEĻU KOTLETES

100 g rīvēta siera,
1 ēdamkarote miltu,
3 olas,
1 ēdamkarote augu eļļas,
1 kartupelis,
sāls.

Sieru sajauc ar miltiem, pievieno sāli, piparus, olas, augu eļļu, uz rupjas rīves sarīvētu kartupeli un visu izmaisa. Veido kotletes un cep, līdz izveidojas brūna garoziņa. Pasniedz karstas ar salātiem.

MAKARONU UN SIERA SACEPUMS

250 g makaronu,
50 g sviesta vai margarīna,
3 olas,
2 ēdamkarotes skāba krējuma,
pusglāze sarīvēta siera,
sāls,
1 ēdamkarote piena.

Makaronus novāra sālsūdenī, nokāš, pārlej taukvielas, lai nesalīp. Divu olu dzeltenumus samaisa ar sāli, krējumu, pievieno sarīvētu sieru un maisot pievieno makaronus. Pēc tam iecilā saputotus olu baltumus un šo masu liek ietaukotā veidnē. Visu pārlej ar piena un olu maisījumu, kam pievienots sāls, pārkaisa rīvētu sieru vai rīvmaizi un cep cepeškrāsnī, līdz rodas brūna garoziņa.

SIERA CEPUMI

100 g margarīna vai sviesta,
100 g sarīvēta siera,
1 glāze miltu,
sāls,
sarkanie pipari,
ola pārziešanai.

Miltus izsijā uz mīklas dēļa, ieplucina taukvielas, pieber uz smalkās rīves sarīvētu sieru, sāli, sarkanos piparus, samīca mīklu un atdzesē. Pēc tam veltnē, sagriež 8 līdz 10 cm garās standziņās, liek uz plāts, pārziež ar olu. Var pārkaisīt sieru vai ķimenes. No šīs mīklas var izveidot arī radziņus. Cep cepeškrāsnī, līdz cepumi kļūst gaiši dzelteni.

SIERA PLATE

Uz lēzena šķīvja sakārto grupās 2–3 sieru šķirņu šķēlītes, sviestu, siera cepumus un redīsus.

Var arī vairāku šķirņu sierus ar rievaino nazi sagriezt dažādas formas gabaliņos un uz katra gabaliņa ar plastmasas irbulīšiem piespraust konservētus augļus, zivju konservus, dārzeņus vai citus produktus. Piemēram, Krievzemes sieru sagriež kvadrātveida šķēlītēs un piesprauž konservētu plūmi, kam izņemts kauliņš. Latvijas sieru sagriež rombveida šķēlītēs un piesprauž ķilavu veltnīšus ar redīsu ripiņām. Rokforas sieru griež bumbiņu un tamlīdzīgi. Siera gabaliņus glīti sakārto lēzenā šķīvī arī uz paplātes.

OGU, AUGĻU VAI DĀRZEŅU SULAS DZĒRIENS AR SIERU

2 ēdamkarotes ābolu, zemeņu, aveņu, tomātu vai citas sulas vai 1 ēdamkarote ogu sīrupa,
50 g sarīvēta siera,
pusglāze piena (1 porcija).

Visas dzēriena sastāvdaļas mikserī sakuļ.

E. Šterna