Vārīti kartupeļi sāls ūdenī, kartupeļu biezenis, ikdienā sacepti vārīti kartupeļi… To pagatavošana neprasa liekas pūles. Bet dažkārt savus viesus var iepazīstināt arī ar citādi pagatavotiem kartupeļiem. Tāpēc sniedzam dažus ieteikumus.

Cepti kartupeļi šķēlītēs.

1 kg kartupeļu,
10 g sāls,
100 g tauku vai augu eļļas,
nedaudz ķiploka.

Kartupeļus rūpīgi nomazgā ar birstīti, nosusina un sagriež ar visu miziņu šķēlītēs. Katru šķēlīti no abām pusēm ierīvē ar sāli un liek sakarsētās taukvielās, kurām pievienots sasmalcināts ķiploks. Kartupeļus cep gaiši brūnus. Pasniedz kā piedevas gaļas  ēdieniem kopā ar salātiem. Ja kartupeļu saceptās šķēlītes vēlas ēst brokastīs vai vakariņās pie tējas, taukvielām nepieliek ķiploku.

Cepti kartupeļi sakarsētos taukos.

11/2 kg kartupeļu,
10 g sāls,
1/2 l augu eļļas (kartupeļiem no šī daudzuma vajadzēs apmēram 80–100 g).

Rūpīgi nomizotus kartupeļus sagriež stienīšos. Apmēram 10–20 minūtes patur aukstā ūdenī, lai atdalītu cieti. Pēc tam pa daļām izņem no ūdens un nosusina tīrā dvielī (lai aukstais ūdens un nosusina tīrā dvielī (lai aukstais ūdens neatdzesētu sakarsētos taukus). Vāra maisot, līdz kartupeļi kļūst gaiši brūni. Ja vēlas, lai ārējais slānītis kraukšķētu, bet vidus būtu mīksts, kartupeļu stienīšus vispirms vāra uz lēnas uguns. Kad parādās tikko manāms brūnums, kartupeļus izņem un atdzesē. Taukus no jauna uzkarsē, ieliek kartupeļu stienīšus un uzvāra uz lielas liesmas. Ar putu karoti izņem no taukiem, apkaisa ar sāli un pasniedz pie bifšteka, antrekota, ceptas liellopu gaļas, dabīgajām kotletēm u. c. gaļas ēdieniem.

Atlikušo augu eļļu var atkārtoti izmantot kartupeļu vārīšanai vai citu ēdienu pagatavošanai.