Viens no vērtīgākajiem piena produktiem ir biezpiens. Tā galvenā vērtība ir samērā lielais olbaltumvielu daudzums – 10%. Šai ziņā biezpiens pielīdzināms vidēja barojuma liellopa gaļai.

Biezpiens olbaltumvielām ir liela bioloģiska vērtība, jo tās bagātas ar neaizstājamām aminoskābēm. Biezpiens ir arī vērtīgs kalcija un fosfora sāļu piegādātājs organismam. Ārsti ieteic lietot biezpiena ēdienus tiem, kas slimo ar aknu, sirds, asinsrites, vielu maiņas un citām slimībām.

Taču vēl arvien mēs biezpienu lietojam pārāk maz, bieži aizbildinoties, ka tas ātri apnīk. Protams, ja pasniedz to pārāk vienveidīgi – ar sviestmaizi, kartupeļiem, lokiem un ķimenēm,– tas apnīk.

Bet kāpēc gan pārmaiņus neizlietot to plānu pankūku pildīšanai gaļas vietā? Arī biezpiena pankūkas un rausīši, lodītes garšo lieliski.

Der atcerēties, ka biezpienu var samaisīt arī ar sarīvētu sieru vai žāvētu siļķi, sakapātiem redīsiem vai gurķiem, sarīvētiem burkāniem, sakapātām olām un lokiem – tādejādi radot lielāku sviestmaižu dažādību.

Biezpiens labi garšo arī pildītajos kartupeļos – gaļas vietā. Kādreiz var uzcept biezpiena omleti. Varbūt jums labāk garšo pudiņš? Arī te iespējas visdažādākās – ar āboliem, burkāniem, makaroniem, rīsiem, rozīnēm, grūbām utt.

Biezpienu var samaisīt arī ar medu vai ievārījumu, kakao, kanēli vai putu krējumu, pagatavot krēmus, pastas, sacepumus.