Ātrais buljons

400 g maltas liellopa gaļas, kam pievienota sāls, sasmalcināts burkāns un sīpols, lēnām uzvāra 1 litrā ūdens. Var pielikt arī lauru lapu. Tad ļauj pusstundu ievilkties, izkāš un pasniedz galdā.

Biešu zupa ar frikadelēm

0,5 kg vārītu biešu sarīvē, 2 ēdamkarotes sviesta uzkarsē, pievieno verdošu ūdeni, sāli, gaļas frikadeles. Vāra 15 minūtes. Beigās pieliek citronskābi, cukuru, krējumu, zaļumus.

Siļķe mīklā

Siļķu pusītes iemērc no pankūku miltiem pagatavotā mīklā (krējuma biezumā). Cep eļļā no abām pusēm brūnas. Pasniedz ar tomātu mērci, kam piejaukts krējums.

Desas šķēles mīklā

Siļķu pusītes iemērc no pankūku miltiem pagatavotā mīklā (krējuma biezumā). Cep eļļā no abām pusēm brūnas. Pasniedz ar tomātu mērci, kam piejaukts krējums.

Maltas desas mērce

300 g desas samaļ. Sasmalcinātu sīpolu apcep taukvielās, pievieno samaltu desu un 1–2 glāzes šķidruma. Krējumā iemaisa tējkaroti miltu, nedaudz atšķaida ar karsto mērci, tad pievieno pārējai mērcei un uzvāra. Pieliek zaļumus, ja vēlas, arī nedaudz majonēzes. Pasniedz ar vārītiem vai ceptiem kartupeļiem.

Maltas desas kotletes
300 g desas samaļ, pievieno 75 g vārītu kartupeļu masas, olu, krējumu, izveido kotletes, apviļā rīvmaizē un taukvielās apcep.

Maltas desas bumbiņas

400 g maltas desas pievieno 150 g rīvētu kartupeļu, 1 ēdamkaroti krējuma, sasmalcinātus garšaugu zaļumus, izveido bumbiņas un apcep. Tad pielej nedaudz ūdens, pieliek nedaudz asās tomātu mērces un sautē 10–15 minūtes.

Cīsiņu spirāles

Cīsiņus, sākot no viena gala, spirāliski iegriež un apcep taukvielās. Pasniedz ar majonēzes mērci. Tāpat pagatavo sardeles. Šādi ceptus cīsiņus var pasniegt arī aukstus.

Cīsiņi ar sieru omletē

Cīsiņus pārgreiž gareniski, griezuma vietām pārziež sinepes. Starp cīsiņu pusītēm ieliek siera šķēli, ietin izceptā attiecīga lieluma omletē, apmērcē olā, apviļā rīvmaizē un taukvielās apcep. Omletes gatavo no 1 olas, 1 ēdamkarotes ūdens, 1 tējkarotes kviešu miltu un sāls.

Cepta zivs tomātu mērcē.

2 vārītus burkānus sagriež salmiņos, sīpolu sasmalcina, apcep eļļā, pievieno 0,5–1 glāzi asās tomātu mērces, 1 tējkaroti kartupeļu miltu, izmaisa, ja vajag, pielej nedaudz ūdens un uzvāra. Mērcē uzkarsē ceptas zivs gabaliņus. Pasniedz ar vārītiem rīsiem.

Malta gaļa ar sautētiem kāpostiem

0,5 kg maltas gaļas, kam pievienota sāls, sasmalcināts sīpols, pipari vai garšaugu zaļumi, apcep, pieliek 0,5 kg sautētu kāpostu, ja vajadzīgs, vēl arī taukvielas, un sautē 30 minūtes.

Vista majonēzes mērcē

Jaunu vistu sadala 4 daļās, ierīvē ar sāli, pipariem, ķiploku, pārslaka ar citrona sulu, apcep taukvielās brūnu. Tad pārlej mājonēzes mērci, kam var piejaukt nedaudz kafijas krējuma, un sautē 10–15 minūtes.

Rīsu desiņas

No aukstas rīsu biezputras izveido mazas desiņas, apmērcē olā, apviļā rīvmaizē un taukvielās apcep. Pasniedz ar kompotu vai augļu sulu.

Mannas šķēles

Aukstu mannas biezputru sagriež 1 cm biezās šķēlēs, apviļā rīvmaizē un apcep taukvielās. Pasniedz ar ievārījumu un pienu.

Šokolādes bumbiņas

400 g cepumu «Minūte» salauza mazos gabaliņos. Pārlej karstu šokolādes mērci, samaisa un no masas izveido mazas bumbiņas, ko vēl siltas apviļā sasmalcinātās vafelēs.

Šokolādes mērci gatavo šādi: sakuļ 2 olas, pieber 1 glāzi cukura, karsējot un maisot pievieno 50 g sviesta, 50 g margarīna, 50 g cūku tauku. Turpina karsēt, kamēr cukurs izkūst. Tad mērcei pievieno 50 g kakao, 150 g sīki sadauzītu ledeņu, 100 g rozīņu, nedaudz sīki sasmalcinātu žāvētu ābolu.

Zefīra kūkas

Zefīram atdala puses. Uz tām liek brūkleņu vai dzērveņu želeju (bez cukura) un rotā ar putukrējumu.

N. Masijūne