Siļķu mērcēšana.

Siļķes pirms lietošanas vēlams iemērkt ūdenī. Vispirms jāizņem iekšas. Stipri sālītas siļķes mērcē 24 stundas, vairākkārt mainot ūdeni. Ūdens vietā var lietot stipru tēju. Lai siļķe būtu sulīgāka, ar maigāku garšu, to mērcē pienā.

Siļķu salāti.
3 izmērcētas siļķes.
1/4 glāzes mazo, balto pupiņu,
4 ar mizu vārīti kartupeļi,
2 skābi gurķi,
2 āboli,
1 sīpols,
majonēze vai krējums.

Siļķes, ābolus, gurķus un nomizotus kartupeļus sagriež gabaliņos, sīpolu sakapā. Pupiņas novāra nelielā ūdens daudzumā. Visas sastāvdaļas samaisa, pievieno majonēzi vai krējumu.

Siļķe eļļā. Iztīrītas siļķu pusītes sagriež palielos gabaliņos un liek traukā kārtām pārmaiņus ar ripiņās sagrieztiem sīpoliem. Pa starpām ieliek lauru lapas un piparus. Virsējā kārtā liek sīpolus. Uzlej tik daudz eļļas, lai tā sniegtos pāri virsējai kārtai, pēc tam trauku pārsien un noliek vēsumā. Lieto ne agrāk kā pēc pāris dienām.

Siļķi un sīpolus var arī sīki sakapāt vai samalt. Garšai tad lieto smalkos piparus. Var pievienot arī svaigus ābolus un cieti novārītas olas. Tādā gadījumā siļķe iepriekš jāizmērcē. Pasniegt var tūlīt pēc pagatavošanas, bet uzglabāt (vēsumā) tikai pāris dienu.

Siļķu kotletes.

4 siļķes,
2 olas,
1 sīpols,
1 ēdamkarote sviesta vai margarīna.
2 šķēles baltmaizes,
tauki cepšanai.

Labi izmērcētām siļķēm noņem ādu un izņem asakas. Siļķes smalki sakapā, pievieno izmērcētu baltmaizi, olu, sarīvētu sīpolu un izkausētu sviestu vai margarīnu. Veido nelielas, apaļas kotletītes. Apviļā rīvmaizē un cep karstos taukos. Pasniedz ar novārītiem kartupeļiem un kausētu sviestu, piedevām dodot sakņu, dārzāju vai lapu salātus.

Siļķes ar olām
Siļķes izmērcē, notīra, sagriež nelielos gabaliņos un apcep eļļā vai taukos. Olas sakuļ, pārlej pāri siļķēm un cep visu gatavu.

Siļķu klopsīši

2 izmērcētas, notīrītas siļķes samaļ gaļas mašīnā. Pievieno izmērcētu un labi nospiestu baltmaizes šķēli, 1 cepamo desiņu bez ādiņas vai 2 ēdamkarotes maltās gaļas, 1 olu un 1 ēdamkaroti mannā. Visu labi samīca. Ja kotlešu masa pārāk mīksta, pieliek mazliet rīvmaizes. Pēc tam veido klopsīšus un liek vārošā ūdenī. Gatavos klopsīšus ar putukaroti izņem. Mērces pagatavošanai 0,25 l piena samaisa ar 1 ēdamkaroti miltu un pielej ūdenim, kurā vārīti klopsīši. Garšai pieliek etiķi vai citronskābi, cukuru, ja vajadzīgs, arī sāli. Liek klopsīšus mērcē un ļauj mazliet ievilkties.

Siļķu pudiņš

Ietaukotā formā pa kārtai liek novārītus, šķēlītēs vai kumosiņos sagrieztus kartupeļus un izmērcētas, iztīrītas, gabaliņos sagrieztas siļķes (kā piedevu var pielikt arī nedaudz maltas vārītas gaļas). Pa starpām ieber sakapātus sīpolus un mazliet piparu. Virsējā kārtā jābūt kartupeļiem. Sakuļ olas ar pienu vai ūdeni un pārlej visam pāri. Virsū uzliek margarīna piciņas un uzlej tējkaroti eļļas. Cep cepeškrāsnī gatavu.

Siļķe eļļā

Gabaliņos sagriež notīrītas siļķes, sīpolus un ābolus. Uz 1 lielu siļķi ņem 2 vidējus sīpolus un pusi ābola. Visas sastāvdaļas saliek bļodā, pieber smalkos piparus (pēc garšas) un laurlapas. Visu labi izmaisa, pārlej ar eļļu, vēlreiz izmaisa un atstāj līdz otrai dienai ievilkties.