Plakanā pēda ir civilizācijas izraisīta slimība. Tad, kad cilvēki staigāja basām kājām, plakanā pēda ir visai izplatīta kaite.

Speciālo ieliktņu izmantošana apavos, ortopēdiskie apavi mazina sāpju sajūtu kājās. Taču, lai atbrīvotos no pēdas defekta, nepieciešamas dažādas procedūras – gan speciāli vingrojumi un vingrošana vispār, gan arī staigāšana basām kājām, kas ir ietekmīgākais līdzeklis pret plakano pēdu.

Sāksim ar padomiem par norūdīšanos.

○ Norūdīšanās līdzeklis ir ūdens. Katru vakaru mazgājiet kājas, pēc mazgāšanas berziet tās tikmēr, kamēr kļūst sarkanas. Pirmajā dienā ūdenim jābūt siltam, lai, sākot norūdīšanos, mēs «nesaķertu iesnas». Pakāpeniski (10–15 dienu laikā) ūdens temperatūra jāpazemina. Taču ūdens nedrīkst būt tik auksts, lai radītu nepatīkamu sajūtu.

○ Pēc divus mēnešus ilgas kāju norūdīšanas ar ūdeni var papildus norūdīt pēdas tādējādi, ka staigā mājas apavos bez zeķēm, pēc tam – basām kājām. Taču kājas nedrīkst salt!

○ Pēdu norūdīšana vienlaikus pasargā no tā dēvētajām saaukstēšanās slimībām.
Vingrojumi ir neatsverami plakanās pēdas labošanas līdzekļi.

○ Salieciet kāju lielo pirkstu uz augšu, citus – uz leju. Ja sākumā neizdodas, palīdziet ar rokām.

○ Piecus soļus nostaigājiet uz pirkstgaliem, piecus – uz papēžiem. Pēc tam vienu soli ejiet uz labās kājas pirkstgaliem un kreisās papēdi, bet nākamo soli – uz kreisās kājas pirkstgaliem un labās kājas papēdi. Pavisam 10 soļus.

○ Mēģiniet ar kāju pirkstiem satvert dažādus nelielus priekšmetus (piemēram, akmentiņus) un pārvietot tos no vienas kājas uz otru, pamest gaisā utt.

○ Pastaigājiet uz pēdu ārējām malām – 25 soļus.

○ Zem pēdas virpiniet tenisa bumbiņu, sākumā sēžot, vēlāk (pēc dažām nedēļām) – stāvot. Ne ilgāk kā 5 minūtes katrai kājai.

○ Staigājot lieciet uz grīdas vispirms papēdi, tad pirkstgalus. Izpildiet vairākas šādas soļu sērijas (pa 20 soļiem), starp sērijām nedaudz pastaigājot parastā solī.

○ Guļot uz muguras, atveidojiet braukšanu ar divriteni, turot kāju pirkstos kādu priekšmetu. Vingrojums jāizpilda bez sasprindzinājuma. Ilgums – 2 minūtes.
Viss vingrojumu komplekss jāveic apmēram pusstundas laikā.

○ Piebildīsim, ka plakanās pēdas novērtēšanai un labošanai par labu nāk arī citi vingrojumi – gan rīta rosme, gan vispārējās fiziskās sagatavotības vingrojumi brīvā dabā. Svarīgi vingrot regulāri savu fizisko spēku robežās. (Noslēgumā dodam vingrojumu kompleksu slaidumam, kas palīdz nostiprināt arī kājas.)

○ Izmantojiet katru iespēju pastaigāt basām kājām gan pa zāli un taciņām, gan pa ūdeni.

○ Pēdu norūdīšana un pēdu vingrojumi noderēs visiem, kam nākas dienas lielāko daļu pavadīt kājās.

○ Atcerieties, ka labot plakano pēdu nekad nav par vēlu. Protams, labāk to darīt pēc iespējas agrāk, bet vēl labāk jau bērnībā gādāt, lai plakanā pēda nerastos.

○ Lai neveidotos tuklas kājas (īpaši meitenēm), vecākiem jāveicina bērnu rotaļas ar lecamauklu, arī «klašu» lēkāšana, jāmudina bērni vismaz 5 minūtes dienā pastaigāt uz pirkstgaliem, tad veidosies potītēs tievas un apakšstilbos slaidas kājas.

○ Jāraugās, lai bērni (īpaši meitenes) valkātu ērtus apavus. Nav ieteicami mājas apavi ar plānu, mīkstu zoli (tā dēvētās baleta čībiņas). Ilgstoši valkājot, tie deformē pēdu un stilbu muskuļus. Aizliegums attiecas arī uz smagiem apaviem ar biezu zoli. Bērni daudz staigā un ar laiku viņiem var izveidoties ļoti muskuļoti apakšstilbi. Bērni nedrīkst valkāt apavus ar augstu papēdi. Apavu papēžiem jābūt nelieliem, lai pareizi veidotos pēdu velve.

○ Jāraugās, lai bērniem būtu pareiza ķermeņa stāja. Jebkuras novirzes var ietekmēt gaitu un tātad arī kāju pareizu izveidi.

○ Ja meitenei dzimumbrieduma veidošanās laikā sāk kļūt resnākas kājas, jākonsultējas ar ārstu, jo cēlonis var būt hormonu nelīdzsvarotība.

○ Jāraugās, lai bērniem būtu pareiza ķermeņa stāja. Jebkuras novirzes var ietekmēt gaitu un tātad arī kāju pareizu izveidi.

○ Ja meitenei dzimumbrieduma veidošanās laikā sāk kļūt resnākas kājas, jākonsultējas ar ārstu, jo cēlonis var būt hormonu nelīdzsvarotība.

○ Jāgādā, lai kājās būtu laba asinsrite, jāliek bērniem izpildīt vingrojumus kājām. Vairāk uzmanības savu bērnu kājām jāveltī tiem vecākiem, kam pašiem ir paplašinātas kāju vēnas. Ļoti noderīgi bērniem peldēt, dejot, bradāt pa ūdeni. Tad veidosies glītas kājas.