Bieži vien dažādām pieaugušo matu kaitēm sākums meklējams bērnībā. Tāpēc mātei jāpievērš liela uzmanība bērna matu kopšanai jau no mazām dienām.

Zīdainim matus mazgā, diendienā viņu vannojot, ar tīru ūdeni un sārmu nesaturošām ziepēm. Pēc nosusināšanas matus izsukā ar mīkstu suku vai neasu ķemmi.

Lielākiem bērniem matu mazgāšanas starplaiku vispār grūti noteikt – tas var būt 2–3 nedēļas, ja vien bērnam rotaļājoties un skraidot galva nav kļuvusi ātrāk netīra. Pēc mazgāšanas ieteicams matu saknes viegli ietaukot, sevišķi tad, ja mazgāšana nepieciešama bieži. Ja mazgāšana nepieciešama bieži. Ja mati ātri taukojas, labāk mazgāt tos retāk, lai nekairinātu tauku dziedzerus. Bieži mazgājot, mati un galvas āda var kļūt arī pārlieku sausi, var rasties blaugznas un mati var izkrist. Ja bērnam ir trausli mati, ieteicams vakarā pirms mazgāšanas ieziest galvas ādu ar rīcineļļu: matus pāršķir pa šķipsnām un ar pirkstu galiem viegli ierīvē eļļu ādā. Pa nakti galvu apsien ar siltu lakatu. Nākamajā rītā galvu izmazgā ar eļļas vai olu šampūnu vai bērnu ziepēm. Mazgājot ieteicams galvas ādu viegli izmasēt. Pēc tam mati pamatīgi jāizskalo, līdz skalojamais ūdens ir pilnīgi dzidrs. Pēdējam skalojamam ūdenim var pievienot dažus pilienus etiķa vai citrona sulas. Gaišus matus ieteicams skalot ar nostādinātu kumelīšu uzlējumu, it sevišķi, ja negrib, ka mati kļūtu tumšāki. Matus izsausē ar sasildītu dvieli.

Ja bērnam parādās blaugznas, ieteicams ierīvēt galvas ādā 5-procentīgu boraka šķīdumu. Ja blaugznu ir ļoti daudz vai ja mati izkrīt, jāgriežas pie ārsta. Bieži vien matu izkrišana ir saistīta ar gremošanas traucējumiem, bet pārāk taukainu matu cēlonis ir vienpusīga barība vai vēdera aizcietējumi.

Ieteicams matus sukāt ar mīkstu suku vakaros, lai atbrīvotu tos no putekļiem, un rītos, lai piešķirtu tiem spīdumu. Matus satver atsevišķās šķipsnās tuvu pie ādas un katru šķipsnu izsukā matu augšanas virzienā. Nekāda gadījumā nedrīkst bērniem matus uzkasīt vai lakot, jo tad tie kļūst trausli un lūst. Lai kā meitenes lūgtos, nedrīkst tām ļaut likt ilgviļņus. Ķīmiskie preparāti un karstais gaiss zem žāvējamā aparāta ir kaitīgi jutīgajai bērna ādai un matiem. Arī bez ilgviļņiem var izveidot glītas frizūras gan no gariem, gan īsiem matiem. Ja meitene valkā īsus matus, viņai reizi mēnesī jāliek frizierim tos apgriezt, lai mati vienmēr būtu akurāti un kārtīgi. Valkājot bizes, saspraužot matus mezglā vai sasienot «zirgasti», jāraugās, lai mati un galvas āda nebūtu pārāk savilkti, citādi var sākties matu izkrišana.

Bērniem jābūt savai ķemmei un sukai, ko lieto tikai viņš. Nedrīkst ļaut aizņemties ķemmi no draugiem.

A. Hanzere