Jaunākie zinātniskie pētījumi apstiprina, ka medus ir ne vien augstvērtīgs pārtikas produkts, bet arī lielisks dziedniecības un profilakses līdzeklis. Ēdamkarote medus pēc savas barības vērtības ir līdzvērtīga 2 olām, bet kilograms medus – 5 kg zivju, 5 l piena, 2,5 kg teļa gaļas. Sevišķi medus ir ieteicams bērniem, jo tas satur vielas, kas stimulē organisma pareizu augšanu un normālu attīstību.

Medus dziednieciskās īpašības ir zināmas jau ļoti sen. Ziedes, kuru sastāvā ir medus, veicina brūču sadzīšanu. Medus ir efektīvs dziedniecisks līdzeklis aizcietējuma gadījumos, ja ir neiroze, ja cilvēks slimo ar kuņģa un zarnu trakta slimībām u. c. Saaukstēšanās un klepus gadījumā jāizdzer ar ēdamkaroti medus saldināta glāze karstas tējas vai piena.

Ja ir paaugstināts kuņģa sulas skābums, medus to pazemina. Medus iedarbojas nomierinoši, tāpēc der nervu sistēmas ārstēšanai. Medū esošie hormoni veicina perifēro asinsvadu paplašināšanos, līdz ar to pazeminās asinsspiediens.

Cilvēkiem, kas par daudz dzēruši alkoholu, ik pēc pusstundas var dot medu. Tas veicinās vielmaiņu, alkohols ātrāk «sadegs» un izzudīs no asinīm.

Medus ir jutīgs pret siltumu, ātri uzsūc dažādas smakas, tāpēc to nevajag turēt saulē. Traukā ar medu nevajag atstāt ne nazi, ne karoti, jo medus satur dažādas dabiskas skābes.

Medus ir arī efektīvs kosmētisks līdzeklis. Ja ar to noziež ādu, tiek veicināta asinsrite. Šis medus īpašības vai izmantot sievietes ar sausu, apvītušu vai bālu sejas ādu.

Medicīnā un stomatoloģijā plaši izmanto arī citus bišu produktus: vasku, propolisu un bišu pieniņu.

Ē. Gailīte