Klāt pavasaris, gadalaiks, ko daudzi gaida ar nepacietību – dabas atmoda, augšanas prieks ne vienam vien ir kā stimuls «sākt jaunu dzīvi».
Skaistumkopšanas aspektā pavasaris patiešām ir vispiemērotākais gadalaiks sākt, tā teikt, visu no jauna, jo īpaši tiem, kas par savu izskatu «domā» un rūpējas regulāri: pavasara spožajā saulē skaidri saredzams viss, kas tumšajās ziemas dienās nebija manāms.

Tātad vispirms – kritisks skats spogulī! Ziemas skarbie apstākļi bijuši liels pārbaudījums sejas ādai – tā kļuvusi raupjāka, vietumis var būt izveidojušies plankumi, kur āda zvīņojas. Sevišķi par ļaunu sejas ādai nākusi krasā temperatūras maiņa: sauss, pārkarsis gaiss telpās, mitrs, auksts – ārā.

Lai ātrāk likvidētu ziemas atstātās pēdas sejas ādā, tā rītos un vakaros jātīra ar kosmētisko pieniņu, bet dienā tai vairākkārt jāuzziež barojošs vai mitrinošs krēms (pārmaiņus – pa dienai katru).

Ik nedēļu sejas ādai pavasarī ieteicama arī barojoša maska.

Arī uz elkoņiem, ceļiem, stilbiem āda pavasarī ir raupja, blaugznojas – cēlonis ir biezais, siltais, raupjais ziemas apģērbs, kas kavējis gaisa pieplūdi ādai.

Āda atkal kļūs gluda, ja vispirms blaugznas un raupjumus mehāniski noberzīsiet (ar suku), bet pēc tam ieziedīsiet cietušās vietas ar maigu eļļu.

Pavasarī ķermeņa un sejas ādai ļoti ieteicama «skābekļa duša», citiem vārdiem, elpošanas vingrinājumi un gaisa peldes rītos pie vaļēja loga.
Gaisa peldes vēlams sākt pirmajās siltajās, saulainajās dienās pie loga vai uz lodžijas, balkona. Protams, sākumā šai peldei jābūt īsai. Vieglāks, pavasarīgāks apģērbs dienai jāizvēlas piesardzīgi, raugoties, lai ķermenis neizvērstu. Jaunajiem apstākļiem jāpielāgojas pakāpeniski.

Vitamīni uzlabo sejas ādas krāsu, tādēļ pavasarī ieteicams ēst pēc iespējas vairāk zaļumu – lokus, salātus.
Līdztekus atsakieties no visiem «našķiem» uzturā – pa ziemu gandrīz ikviens no mums uzkrājis kādu tauku «polsterīti», no kā pavasarī noteikti jāatbrīvojas.
Sejas ādas krāsu labvēlīgi ietekmē arī atturēšanās no stipras kafijas – aizstājiet to ar četras nedēļas ilgu zāļu tēju kursu. Stipra kafija nepalīdzēs pret tā dēvēto pavasara nogurumu;
daudz svarīgāk ir kārtīgi izgulēties, ēst vitamīniem bagātu ēdienu, pēc iespējas vairāk uzturēties svaigā gaisā, brīvajā laikā doties pastaigās, strādāt dārzā.

Protams, sejas ādas kopšanas pamatrituāls «tīrīt, barot, aizsargāt» pavasarī paliek tāds pats kā visus citus gadalaikus. Taču īpaši jāuzmanās tiem, kam nepatīk vasarasraibumi – marta un aprīļa saule tos sēj bagātīgi. Vasarasraibumu nebūs tik daudz, ja pēc iespējas mazāk pakļausiet seju tiešai saules staru iedarbei – tātad jāvalkā cepures ar platām malām, jālieto aizsargkrēmi.

Pavasara saule dažkārt ir par spožu acīm. Jāvalkā saules brilles. Tās iegādājoties, jāpatur prātā, ka labi stikli ir vairāk nepieciešami nekā moderns ietvars. Starp citu — lielajām saulesbrillēm ir tā priekšrocība, ka tās pasargā maigo ādu ap acīm no nelabvēlīgās iedarbes.