Velti runājat, ka jums nepietiek laika nodarboties ar fizisko kultūru. Vai patiešām? Ko jūs darāt tad, kad neko nedarāt? Piemēram, gaidot autobusu, sēdot ārsta uzgaidāmajā telpā? Vai tiešām neko? Tas ir slikti. Katru minūti iespējams izmantot veselības stiprināšanai.

Dažas mūsu ierastās kustības ir pilnīgi automātiskas, un mēs tās nemaz nepamanām. Bet, ja nu mēs tās izpildītu kā pienākas un ritmiski, koordinējot ar tām elpošanu, tad tās pārvērstos par ļoti noderīgiem vingrojumiem. Tātad – pamēģināsim!

No rīta.

Pieejiet pie loga basām kājām, pastiepieties uz pirkstgaliem. Atveriet logu un dziļi ieelpojiet, nolaidieties uz pilnas pēdas.

Vannas istabā.

Kad tīrat zobus un sukājat matus, sākumā lēnām pastiepieties uz pirkstgaliem, pēc tam tikpat lēnām nolaidieties uz pilnas pēdas.

Kad stāvat autobusa, trolejbusa vai tramvaja pieturā (gaidot satiksmes līdzekli), ievelciet vēderu, saskaitiet līdz seši un atslābiniet vēdera muskuļus. Tas ir lielisks līdzeklis, lai atbrīvotos no liekās tauku kārtas uz vēdera.

Vēl kāds vingrojums, kas noder labai stājai: stipri sasprindziniet sēžas muskuļus, saskaitiet līdz seši un atslābinieties. Vai dariet tā: dziļi ieelpojiet, ievelciet vēderu, pastiepieties uz pirkstgaliem, vienlaikus izstiepjot kaklu, un izelpojot nostājieties uz pilnām pēdām.

Bet tagad lēnām paelpojiet: skaitot līdz piecpadsmit, lēnām ievelciet gaisu, pēc tam tikpat lēnām to izelpojiet.

Kad ejat pa ielu, centieties muguru turēt taisni. Ja neviens uz jums neraugās, četrus soļus paejiet normāli, bet četrus – uz pirkstgaliem. Atkārtojumu skaitu regulējiet pats.

Lūk, jūs jau esat ieradies darbā. Jo augstāk atrodas tas priekšmets, kas jums jāpaņem (piemēram, grāmata), jo labāk. Pastiepieties uz pirkstgaliem un brīvā vēzienā izstiepiet rokas. Tajā brīdī ieelpojiet. Kādu sekundi paturiet grāmatu rokās virs galvas. Tad nolaidiet rokas – izelpojiet. Šāds vingrinājumss jums ļoti noderēs, ja vēlaties saglabāt tievu vidukli.

Jums kaut kas jāsameklē galda atvilktnē? Savērsiet kājas kopā un saliecieties, neļaujot ceļgaliem izvērsties. Tas būs noderīgs vingrojums gan pleciem, gan viduklim,

Jums jāsakārto papīri uz galda? Pietupieties uz pirkstgaliem un piecelieties bez roku palīdzības. Muguru nelieciet. Šis vingrinājums ļoti noder gūžu muskuļu stiprināšanai.

Dažu reizi atsakieties no lifta izmantošanas un noejiet pa kāpnēm kājām, sākumā uz pakāpiena liekot kāju uz pirkstgaliem, pēc tam – uz pilnu pēdu. Tas būs lielisks treniņš kāju muskuļiem.

Ja neesat noguris, kāpiet pa kāpnēm arī uz augšu.

Ja strādājat garīgu darbu, vismaz divas trīs reizes dienā atļaujiet sev nelielus atpūtas pārtraukumus turpat pie rakstāmgalda. Ērti iekārtojieties krēslā, aizveriet acis un «iestāstiet» sev, ka visi muskuļi ir atslābuši, ķermenis atpūšas… Ja visu būsit izdarījuši pareizi, tad drīz sajutīsiet, ka visu miesu pārņem smaguma sajūta. Pēc divām trim minūtēm jutīsities pilnīgi atsvaidzināts. Sēdot varat vienlaikus apļot pēdas.

Dienas laikā izmantojiet katru piemērotu gadījumu, lai pasēdētu ar izstieptām un paceltām kājām – kājas atpūtīsies.

Ja atrodas kāda brīva minūte, uzlieciet sev uz galvas grāmatu un pastaigājiet pa istabu. Šāds vingrinājums palīdzēs saglabāt labu stāju, skaistu gaitu, uzlabos kakla grāciju.

Mājas darbos izmantojiet katru iespēju, lai pastaigātu pa istabu uz pirkstgaliem basām kājām vai tikai vilnas zeķēs. Tas ne tikai noderēs pareizas stājas veicināšanai, bet arī slaidu kāju saglabāšanai.

Karinot žūšanai veļu, centieties pēc iespējas vairāk izstaipīt ķermeni.

Ja mājas darbos nogurušas kājas, saliecieties ceļos un iztaisnojieties – pārmaiņus uz vienas un otras kājas. Pēc tam pieturieties pie grīdas birstes kāta apmēram gūžu augstumā un nedaudz palēkājiet.

Ja nogurst rokas, tad to stiprināšanas nolūkā paņemiet katrā rokā pa 1–2 kg smagam priekšmetam un izstiepiet rokas uz priekšu plecu augstumā, pēc tam tās salieciet elkoņos. Atkārtojiet aptuveni divdesmit reizes.

Noslēgumā brīvam brīdim gan darbā, gan mājās ieteiksim dažus vienkāršus vingrojumus.

○ Sēdot uz krēsla, aptveriet ar rokām ceļus un tādā veidā liecieties atpakaļ, lai izjustu vēdera muskuļu sasprindzinājumu.

○ Satveriet rokas kopā aiz pakauša un galvu lieciet atpakaļ, lai sasprindzinātu kakla muskuļus.

○ Satveriet ar rokām krēsla kājas pēc iespējas zemāk, galvu paceliet uz augšu, sasprindziniet gurnu muskuļus.

○ Sēdot taisni, ar rokām krēsla kājas pēc iespējas zemāk, galvu paceliet uz augļu, sasprindziniet gurnu muskuļus.

○ Sēdot taisni, ar rokām satveriet krēsla malas un sasprindziniet muguras un krūšu muskuļus. Pēc tam, atspiežoties uz rokām, paceliet ķermeni virs sēdekļa un lēnām nolaidiet.

  • Apsēdieties uz pašas krēsla malas un šūpojiet kājas. Šis vingrinājums stiprinās vēdera muskuļus.