Medicīnas zinātnes rīcībā nav vēl zāļu, kas palīdzētu pasargāt bērnus no aptaukošanās. Galvenie profilakses un ārstēšanas līdzekļi ir pareizs uzturs un saprātīgs režīms.

Daudzo pētījumu rezultātā ir noteiktas uztura normas, kas vislabāk nodrošina bērna augšanu un attīstību. Protams, tās vienmēr ir vidējās normas. Prasība pēc uztura, tāpat kā visa organisma fizioloģija, ir ļoti individuāla, bet pārāk daudz novirzīties no vidējām normām tomēr nevajag.

5–7 gadus vecam veselam bērnam dienā nepieciešams apmēram šāds pamata uzturvielu daudzums: 130 g baltmaizes un 60 g rupjmaizes, 45 g putraimu, 60 g cukura, 75 g gaļas un 35 g sviesta.

7–11 gadus veciem bērniem vajag 160 g putraimu, 40 g sviesta, 100 g gaļas.

Visu vecumu bērniem vajag 160 g baltmaizes un 100 g rupjmaizes, 65 g putraimu, 40 g sviesta, 100 g gaļas.

Visu vecumu bērniem bez tam vajag pienu un piena produktu, vitamīnu – augļu un sakņu.

Šo normu pārsniegšana un it īpaši pārmērīgi daudz tauku, putraimu un miltu ēdienu nav vēlami bērniem, kuriem tieksme uz aptaukošanos.

Kādai jābūt diētai, ja bērns aptaukojas? Vispirms nedodiet bērnam konditorejas izstrādājumus, konfektes, kā arī slāpes izraisošus asus un sāļus ēdienus, žāvētus produktus.

Maizi vēlams samazināt par pusi no vidējās normas, galvenokārt baltmaizi. Par 1/3 vai par pusi samazināt arī putraimus, mazāk dodiet bērnam taukus.

Bet, lūk, gaļu, zivis nevajag ierobežot, gluži otrādi, tos reizēm mērķtiecīgi pat nedaudz palielināt. Olbaltumvielas ir jauno šūnu uzbūves materiāls, tās nepieciešamas augošam organismam.

Putras, makaronus aizstājiet ar sakņu ēdieniem, protams, ar tādiem, kam nevajag krējuma, cukura piedevas. Bērni labprāt ēd svaigu kāpostu salātus, kuriem pielikta citronu sula, vinegretu ar augu eļļu, sakņu ragū. Vairāk lietojiet kāpostus, bietes, bet, lūk, kartupeļus dodiet mazāk.

Bērniem, kas ir aptaukojies, jādod ēst ne biežāk kā 4–5 reizes dienā, bet mazākās porcijas. Šādi ēdināts bērns nejūt izsalkumu, vieglāk panes uztura ierobežojumus.

Ja bērnam uzturu vada ārsts, viņš drīkst atkarībā no aptaukošanās pakāpes un iemesla diētu variēt. Ar ārsta atļauju bērnam, kas jau piemērojies ierobežotākam uzturam, drīkst iekārtot arī atslodzes dienas.

Ābolu diena. Vienu kilogramu ābolu sadalīt vienlīdzīgās daļās un dot ierastajās brokastu, pusdienas, launaga un vakariņu stundās.

Kefīra diena. Tajās pašās stundās dot glāzi kefīra (kopumā 4 glāzes dienā).

Gaļas diena. 400 līdz 500 gramu gaļas izvārīt un, sadalot četrās vienlīdzīgās porcijās, dot tādos pašos intervālos.

Kombinētā diena. Brokastīs – glāze kefīra; pusdienās – 100 gramu gaļas; launagā un vakariņās – pa glāzei kefīra.

Ne maizi, ne cukuru, ne konfektes un nekādus citus produktus atslodzes dienās nedot. Dzeršana (tikai ūdens!) nav jāierobežo.

Ne mazāk svarīgi izmainīt bērna dzīves režīmu – jācenšas, lai viņš vairāk staigātu, obligāti izdarītu rīta rosmi, mazgātos siltā dušā.

Dariet visu iespējamo, lai bērns iemīlētu kustīgās spēles, ziemā slēpotu vai slidotu, vasarā brauktu ar velosipēdu.

Fiziskā slodze jāsaskaņo ar ārstu. Parasti ieteicams sākumā panākt bērna svara nelielu smazināšanos, bet pēc tam pakāpeniski, neizraisot nogurumu, iemācīt viņu arvien lielākam kustīgumam.

Aptaukošanās ir ārstējama. Bet kā jau vairumu citu saslimšanu, arī aptaukošanos vieglāk novērst, nekā ārstēt. Padomājiet, vai jūs pareizi ēdināt savu bērnu? Vai viņa dienas režīms ir pārdomāts? No tā taču lielā mērā atkarīga pareiza, harmoniska attīstība, skaista stāja, veselība.

Tātad iegaumējiet:

… nedrīkst bērnu pārbarot;

… uzturam jābūt daudzveiddīgam un regulāram;

… bērniem, kuriem nosliece uz aptaukošanos, nedrīkst dot saldumus, miltu un pikantus ēdienus;

… ja bērna svars par 1/3 pārsniedz normālo, kas atbilst augumam un vecumam, obligāti griezieties pie ārsta!