Svara rādītāji pilnīgi veseliem bērniem, it īpaši periodā no 4 līdz 15 gadiem, var novirzīties uz vienu vai otru pusi par 3–5 kilogramiem.

Pēdējos gados ir novērota garuma un bērna svara palielināšanās tendence. Tomēr vidējo normu pārsniegšana par 1/3 ir nenormāla parādība.

Pieņemsim, ka desmit gadus vecam bērnam, kura garums ir 126 centimetri, jāsver 30 kilogrami. No šī svara 1/3 ir 10 kilogrami. Un, ja bērna svars pie tāda paša garuma ir nevis 30, bet 40 (30+10) kilogrami, tad var rasties aizdomas par aptaukošanās attīstību.

Pagājušajā gadā Ņujorkā notika zinātniska konference, kas bija veltīta vielmaiņai. Apspriežot tukluma problēmu, referētāji pievērsa daudz uzmanības šīs parādības psiholoģiskajiem cēloņiem. Ēd ne tikai tādēļ, lai iegūtu apmierinājumu no ēšanas ceremonijas. Pēc vairāku speciālistu domām, tie, kam tieksme piedot pārmērīgi lielu nozīmi šim apmierinājumam, ātrāk kļūst resni. Citiem vārdiem runājot, lai panāktu labu ēstgribu bērnam, jāpieliek visi spēki, lai viņš ēstu ar prieku, tomēr nevajag no viņa audzināt cilvēku, kas mīl pamatīgi paēst.

Tajā pašā konferencē pirmoreiz vispusīgi apsprieda agras bērnības un jaunības tukluma problēmas. Kā apstiprināja speciālisti, tukluma izcelsmē liela nozīme ir fiziskai bezdarbībai.

Aptaukošanās tiešām var rasties bērniem, kurus baro normāli, bet enerģijas patēriņš viņam ir pazemināts. Tas notiek, ja bērnam sakarā ar kādu saslimšanu ilgu laiku jāievēro gultas režīms un ja viņš maz kustas, nenodarbojas ar fizkultūru.

Protams, ne jau vienmēr aptaukošanās sasniedz tādas katastrofiskas robežas, kā tas bija ar Vladimiru. Visbiežāk svars pārsniedz normālos skaitļus par 25–30 procentiem. Ārēji liekas, ka bērns ir vesels, viņš ne par ko nesūdzas. Bet tā ir maldinoša veselība. Aptaukošanās pamazām atstāj iespaidu uz sirds un asinsvadu sistēmas funkcijām, gatavo augsni saslimšanām nākotnē.

Tukliem bērniem ārsts parasti novēro klusus sirds toņus, sirds paplašināšanos. Aptaukošanās novājina sirds muskuli. Bērnam rodas aizdusa, viņš ātri nogurst, sāk izvairīties no spēlēm un aizrautīgi nodarbojas ar to, kas neprasa kustības. Tāds režīms savukārt veicina tālāku svara pieaugumu.

Aptaukošanās kaitīgi ietekmē arī bērna kaulus un locītavas. Ļoti bieži tādiem bērniem rodas plakanā pēda, tiek traucēta stāja. Viņiem raksturīgi vāji attīstīti muskuļi.

Aptraukošanās rezultātā cieš arī aknas, aizkuņģa dziedzeris. Sākumā šie traucējumi uzzināmi tikai ar speciālu izmeklēšanu, bet ar laiku tie var likt sevi manīt, pārejot nopietnā saslimšanā.

Beidzot nedrīkst nerēķināties ar to, no kā bērns kļūst pārmērīgi tukls. Biedri viņam izdomā apvainojošas iesaukas, smejas par viņu. Viņš cieš no sava lempīguma un neveikluma, no tā, ka viņš neizskatās tāds kā citi viņa vecuma biedri.

Šie pārdzīvojumi var būt ļoti smagi. Tie liek bērnam «ierauties» sevī, izvairīties no sabiedrības. Tas viss atsaucas uz nervu sistēmas stāvokli, rakstura veidošanos.