Pienācis rudens, dārzos izaugusi jauna ķiploku un sīpolu raža, nu mēdzam tos biežāk likt galdā. Nav ko iebilst – sīpoli un ķiploki uzlabo ēdienu garšu un nāk arī par labu veselībai. Taču nelaime tā, ka tiem piemīt nepatīkama smaka, kas turklāt ir ļoti noturīga – ķiploku ēdājs tramvajā pa gabalu saožams…

Visiem, kas labprāt ēd ķiplokus un sīpolus, jāpatur prātā, ka smaku izdala pat visniecīgākās sīpola un ķiploka drusciņas, kas pēc ēšanas aizķērušās zobu emaljas nelīdzenumos, kā arī sīpola un ķiploka sula, kas košļājot iesūkusies zobakmenī un zobu aplikumā. Ja zobi nav kārtībā – ja tie bojāti, ja plombas daļēji sabrukušas, ja nav izrautas neārstējamo zobu saknes, ja protēzes pārāk vaļīgas, mutē paliek daudz sīpola vai ķiploka drusciņu. Tātad tiem, kam garšo sīpoli un ķiploki, jāveltī īpaša uzmanība zobiem un mutes dobuma higiēnai.

Ja esat ēduši sīpolu vai ķiploku, tūlīt pēc ēšanas rūpīgi iztīriet zobu starpas ar koka vai plastmasas zobu bakstāmo. Pēc tam zobi jātīra ar suku un pastu. Sukas kustības virziens – no zoba kakliņa uz košļājamo virsmu. Lai likvidētu nepatīkamo smaku, ieteicams lietot zobu pastas, kas satur aromātiskas piedevas («Ļesnaja», piemēram). Zobi jātīra ar pastu apmēram minūti ilgi.

Pēc tīrīšanas mute jāizskalo ar ūdeni, kam piejaukts zobu eliksīrs (15 pilieni eliksīra uz pusglāzi silta ūdens). Ja zobu eliksīra nav pie rokas, to var aizstāt jebkura augu eļļa (1 tējkarote eļļas uz glāzi ūdens). Maisījums labi jāsajauc.

Vēl viens padoms: centieties ēst sīpolus un ķiplokus pirms citiem ēdieniem, tad mute labāk iztīrīsies no to paliekām. Un galvenais – lai nesagādātu apkārtējiem nepatīkamas sajūtas, neēdiet sīpolus vai ķiplokus īsi pirms tam, kad ejat ļaudīs – uz darbu, sanāksmi, koncertu, viesībām.