Krāsu pigmentus var nopirkt veikalā. Ja dziju vai audumu vēlas nokrāsot tādā tonī, kāds nav krāsu paraugos, tās jāsajauc. Pamata vienmēr jāņem gaišākā krāsa un tad tai pēc vajadzības jāpiejauc tumšākā.

Spektrā ir 7 krāsas: violeta, zila, gaiši zila, zaļa, dzeltena, oranža un sarkana. Visus toņus var iegūt, sajaucot 2 pamatkrāsas: dzelteno, sarkano un zilo.

Sajaucot dzeltenu ar sarkanu krāsu, iegūst oranžu krāsu, sajaucot dzeltenu ar zilu – zaļu, bet sarkanā un nzilā krāsa dod violetu.

Sajaucot vienādās attiecībās dzeltenu, sarkanu un zilu krasu vai oranžu un zilu krāsu, vai dzeltenu un violetu iegūst pelēku krāsu.

Ja jau divas krāsas, piemēram sarkanu un dzeltenu un ņem 2/3 dzeltenās un 1/3 sarkanās krāsas, tad iegūtais tonis būs dzeltenīgi oranžs, ja ņem 1/2 dzeltenās krāsas un 1/2 sarkanās, tad iegūs oranžu toni, ja ņem 2/3 sarkanās un 13 dzeltenās krāsas, oranžais tonis būs sarkanīgs.

Sajaucot sarkanu un gaiši zaļu krāsu (sarkano ņem vairāk), iegūst ķieģeļkrāsu, ja gaiši zaļā vietā ņem tumši zaļu, iegūst brūnu krāsu.

Bēša krāsu iegūst, sajaucot citrondzeltenu ar brūnu vai oranžu ar brūnu (attiecībā 5:1).

Lai iegūtu sarkanbrūnu krāsu (ķieģeļkrāsu), sajauc sarkanu un brūnu vai sarkanu un gaiši zaļu, vai sarkanu, dzeltenu un gaiši zilu krāsu.

Lai iegūtu violetu toni, sajauc sarkanu un zilu krāsu. Lai iegūtu brūnu toni, sajauc sarkanu un tumši zaļu vai sarkanu, dzeltenu un tumši zilu krāsu. Tumši brūna toņa iegūšanai sajauc zilu un brūnu krāsu, olīvbrūna toņa iegūšanai sajauc zaļu un brūnu krāsu, bet dzeltenbrūna toņa iegūšanai – dzeltenu un brūnu. Zili zaļu toni iegūst, ja sajauc gaiši zilu (rudzupuķu) un gaiši zaļu (salātu) krāsu, gaiši zaļu toni rada gaiši zilas un dzeltenas krāsas sajaukums, bet jūras zilu toni – gaiši zaļa (salātu) un violeta krāsa. Lai iegūtu hakki toni, sajauc pelēku un dzeltenu krāsu. Lai iegūtu olīvzaļu toni, sajauc zaļu un melnu krāsu.

Jebkurai krāsai pievienojot nedaudz melnas krāsas, tonis zaudē spilgtumu.

Krāsu paciņā ir apmēram 8 g pigmenta. Tas paredzēts 400 g dzijas krāsošanai tumšā tonī. Ja vēlas iegūt vidēju toni, jāņem 1/2 paciņas, ja gaišu – 1/81/4 paciņas.