Regulāra zobu kopšana pasargā tos no dažādām slimībām, kā arī saglabā dabisko zobu baltumu un spīdumu. Rīgas parfimērijas un kosmētikas rūpnīca «Dzintars», kā arī citas Latvijas kosmētikas fabrikas lielā izvēlē piedāvā iedzīvotājiem dažādus zobu tīrīšanas un mutes atsvaidzināšanas līdzekļus – pastas, pulverus un eliksīrus. Zobu pastām «Smaida», «Bērnu», «Zemenīte» un «Karafilovaja» ir antiseptiskas īpašības, tās nostiprina smaganas un atsvaidzina mutes dobumu.

Ir zināms, ka daži jūras augi satur ievērojamu daudzumu vitamīnu, ogļhidrātu, olbaltumvielu, kālija, broma, fosfora, kalcija un dzelzs. Tos izmantojis Nikolajevas stikla un parfimērijas kombināts, kas ražo profilaktisko un antiseptisko zobu pastu «Balzam». Šī pasta satur 30 procentu jūras kāļu izvilkuma.

Arī Bulgārijā kosmētiskā fabrika «Aroma» izmantojusi šo jūras kāli un ražo pastu «Pomorin». Tā dezinficē muti un novērš tās smakošanu, balina un stiprina zobus, kā arī pasargā tos no bojājumiem un zobakmens. Šo pastu pārbaudījuši Odesas Stomotoloģijas institūta darbinieki un atzinuši par ļoti vērtīgu zobu tīrīšanas līdzekli. Šīs pašas fabrikas ražojums ir arī zobu pasta «Laika», kas piešķir zobiem baltumu, nostiprina smaganas un atsvaidzina mutes dobumu.

Vācijas Demokrātiskās Republikas kosmētiskā rūpnīca izlaidusi zobu tīrīšanas līdzekli «Chlorodont», kā arī bezkrīta zobu pastu «Red-white». Pēdējā vēl satur dažādas aktīvas vielas, piemēram, Bertolē sāli.

No jaunākajām pastām var minēt «Apeļsinovaja», kas satur apelsīnu eļļu ar patīkamu garšu un aromātu, «Žemčug», «Detskaja zubnaja pasta». Tās piedod zobiem spīdumu un stiprina smaganas. Arī «Bornogļicerinovaja» labi atsvaidzina un pasargā mutes dobumu no baktēriju kaitīgās darbības.

Zobu pastas «Hvoinaja» sastāvā ietilpst priežu pumpuru un skuju hlorofils, vitamīni, balzamvielas, fermenti. Tā ir ļoti spēcīgs antiseptisks līdzeklis pret dažādiem iekaisuma procesiem mutē. Ne velti Maskavas un Odesas stomatoloģijas institūtu darbinieku šo skuju hlorofilu ieviesuši daudzos zobu kopšanas līdzekļos. Tam ir profilaktiska un ārstējoša darbība. Tā samazina un pārtrauc smaganu asiņošanu un dziedē mutes douma iekaisuma procesus. Pārdošanā ir pasta «Hvoinaja», lira satur 3 procentus skuju hlorofila un karotīna, bet pasta «Ļesnaja» – 5 procentus.

Vēl dažu augu, piemēram, kliņģerīšu, izvilkumiem ir antiseptiskas īpašības. Ņemot 20 daļu ziedu uz 100 daļām 70 procentīga spirta, iegūtais izvilkums nomierina iekaisušās smaganas. Arī kumelīšu izvilkums ir spēcīgs antiseptisks un pretiekaisuma līdzeklis. Tas remdē arī iekaisušu smaganu sāpes.

No zobu pulveriem var minēt «Piparmētru», kam ir patīkama garša un kas labi atsvaidzina mutes dobumu. «Sanit» satur anīseļļu, tam ir salda garša. Ir vēl «Detskij», «Osobij», «Sevišķais», «Zemenīte» un «Smaida».

Dažreiz mutes kopšanas līdzekļi ir šķidrā veidā, tā sauktie zobu eliksīri. Veikalos var iegādāties «Zobu eliksīru» un «Ļimonij». Tie dezinficē un atsvaidzina mutes dobumu. Arī «Ideāls» ar C vitamīnu un citronskābi iesakāms mutes dobuma atsvaidzināšanai.

B. L U Z I K A